Blog

Textiel en twee kanten van de medaille

14-02-2023 - Een medaille heeft 2 kanten. Zo is het ook met textiel. Aan de ene kant hebben we het steeds - en terecht - over recyclen. We staan nog maar aan het begin van de mega-inspanningen die de sector moet leveren om aan de verplichtingen voor inzameling te voldoen. Zo werken we mee aan het winnen van nieuwe herbruikbare grondstof.

De andere kant van de medaille is eigenlijk veel wezenlijker. Waarom wordt er nog steeds zoveel textiel geproduceerd dat zijn weg niet vindt naar de klant maar naar de afvalhoop? Waarom verandert de mindset van de consument niet om meer duurzaam en kwaliteit te kopen? En wat doen wij daar aan? Consumptie en productie zijn communicerende vaten! Waarom werken we niet veel meer met andere sectoren om te leren van steeds nieuwe en betere verdienmodellen? Waar bijvoorbeeld productie as a service zich steeds meer ontwikkelt? Met nog slimmer gebruik van klantendata. Daar zijn natuurlijk al mooie voorbeelden van bij bestaande bedrijven.

Gelukkig maken ook nieuwe bedrijven die bezig zijn met slim produceren op basis van data hun opmars. Afgelopen week werd ik verrast met een bericht van een van onze leden. ByBorre is erin geslaagd om 16,9 miljoen euro aan investeringen op te halen. Een van de investeerders is Invest-NL. Nou ken ik toevallig de directeur van dit fonds en weet dat met hun financieringen vooral wordt gekeken naar verwachte impact. Draagt het bedrijf bij aan de transitie naar een meer duurzame samenleving? Borre Akkersdijk zegt daar zelf van dat hij bijdraagt aan ‘textiel on demand’ & ‘textiel as a service’. Hij wil daarmee onnodige productie van textiel voorkomen.

Borre, vanaf deze plek van harte gefeliciteerd en een mooi voorbeeld van innovatie in onze sector!

 

Sylvia Roelofs
Voorzitter Modint