Blog

Terugblik op beursseizoen FW23

14-03-2023 - Het beursseizoen geeft vaak een indicatie voor hoe de handel zich gaat ontwikkelen. Modint Credit & Finance reisde heel Europa af voor de internationale textielbeurzen en reflecteert op de stemming de afgelopen maanden.

Met Shoes Düsseldorf afgelopen week liep het beursseizoen FW23 zo ongeveer af, en wat viel daarbij op? 

Allereerst dat na de pandemie het weer opnieuw zoeken is naar een optimaal format. Lockdowns en de economie weerhielden toch veel merken en bezoekers om af te reizen, hoewel dat per beurs en sector wel verschilde.

Domotex Hannover (tapijt) was zondermeer erg mager en Heimtextil Frankfurt (textiel) inspirerend en ontspannen. In de fashion waren Pitti (Florence) en Modefabriek (Amsterdam) fris en levendig, en Premium (Berlijn) en CIFF (Copenhagen) duidelijk rustiger. Bij CIFF was nu ook het Beauty-segment aanwezig, en op de beurzen in de diverse showroom-centra is de segmenten-mix steeds vaker zichtbaar. De stoffenleveranciers uit NL lieten Texworld (Parijs) liggen en kozen eensgezind voor Munich Fabric. De meeste beurzen zijn geen orderbeurzen maar bij Halle29 werd toch aardig geschreven in Düsseldorf. De aanloop daar bij Neonyt naar Sustainable Fashion was nog rustig.

Hoe de orders zich gaan vertalen naar uitleveringen blijft een vraag gegeven de (internationale) marktontwikkelingen. Zo raakt de aardbeving in Turkije helaas ook de locale productie en in Duitsland kraakt het bij Peek & Cloppenburg. In modeland Frankrijk tekent zich een confectiedrama af (FD) en V&D.nl probeert eveneens te overleven. Onzekerheid is nog steeds troef en risico’s blijven een aandachtspunt . Groen ondernemen is ook niet eenvoudig wanneer je rood staat.  

Frans van der Hoorn
Managing Director Modint Credit & Finance