Blog

Pyrrusoverwinning

Onlangs was ik bij de uitreiking van de EY Entrepreneur of the Year. Daar waren weer prachtige voorbeelden van innovaties te zien die vooral door MKB familiebedrijven werden gepresenteerd. Een schoonmaakbedrijf dat vooral investeert in vernieuwing van gebruiksgemak voor eigen medewerkers en een IT bedrijf dat er al 3 generaties in slaagt innovaties bij klanten te realiseren. Fatsoenlijke bedrijven die je niet hoeft uit te leggen dat investeringen in eigen mensen en vernieuwing noodzakelijk zijn; dat zit gewoon in het DNA van deze bedrijven!

Tja en terwijl ik nog nageniet van dit mooie event, lees ik in de krant de eisen van het FNV over een “passend minimumloon” van € 16 per uur. Hou mij ten goede: ik ben niet tegen een wet minimumloon (WML), maar het gemak waarmee wordt besloten over kostenverhogingen bij bedrijven, stuit mij tegen de borst. Het geld moet namelijk eerst nog verdiend worden alvorens het te kunnen uitgeven, zo simpel is dat. In onze sector is het toch al voor veel bedrijven lastig om zwarte cijfers te schrijven en te houden. En dat is nodig, niet alleen voor lonen en arbeidsvoorwaarden, maar ook om te investeren in de toekomst en de continuïteit van het bedrijf.  

Voor de textielsector speelt nog iets anders. We willen graag meer productie in Nederland of in elk geval Europa. Kansen genoeg nu circulaire grondstoffen worden gewonnen uit ingezameld textiel en digitalisering andere vormen van productie en businessmodellen mogelijk maakt. Maar met een forse verhoging van de lonen en arbeidsvoorwaarden zal het heel lastig worden. Productie in andere landen is en blijft goedkoper omdat daar de lonen veel lager liggen.

De vakbonden hebben het tij mee en het zal ze ongetwijfeld lukken om loonsverhogingen af te dwingen. Maar het antwoord op de vraag is of we werk in Nederland behouden of dat we onszelf de markt uit prijzen? Slagen we erin om nieuwe bedrijvigheid -en dus banen- te creëren? Of zien we het (wederom) in andere landen dan Nederland terechtkomen?

Verhoging WML een overwinning voor de vakbonden? Vast, maar dan wel een Pyrrusoverwinning…..


Sylvia Roelofs
Voorzitter Modint

Profielfoto van Marion Blokhuis
6 maanden geleden
Profielfoto van Marion Blokhuis
6 maanden geleden

helemaal mee eens, en als je dan het gemak ziet waarmee onze nationale Held Timmermans roept dat het minimumloon "natuurlijk naar € 18,00" moet denk ik waar gaan we naar toe met z'n allen in Nederland.

Hier ligt een belangrijk taak voor Modint om daar keihard tegenin te gaan, willen we nog wat industrie in NL behouden.

Coert Meihuizen,  directeur A.C. ter Kuile bv Enschede