Nieuwsbericht

Nederland werkt door

09-11-2020 - Door de coronacrisis is er veel uitval van productie en diensten en daarmee ook van werkgelegenheid, terwijl werkgevers in bijvoorbeeld de zorg, logistiek, distributie en techniek juist op zoek zijn naar personeel. In deze onzekere tijd is het belangrijk dat vraag en aanbod elkaar eenvoudig kunnen vinden op dit punt. De overheid heeft subsidies beschikbaar gesteld (o.a. NOW 2 regeling) om bedrijven te ondersteunen in het bij- of omscholen van medewerkers.

Er zijn al veel initiatieven gestart door scholingsinstituten om bedrijven hiermee te helpen. Een keerzijde hiervan is dat de subsidiepot snel leeg is. Voor de laatste stand van zaken is de website van Nederland Werkt Door een goed startpunt. Hier vind je onder andere informatie over de STAP regeling (stimulans arbeidsmarktpositie) Deze regeling is meer toekomstbestendig en gaat in 2022 van start. Het STAP-budget waarbij werkenden en niet-werkenden een persoonlijk ontwikkelbudget krijgen van maximaal € 1000,- per jaar wordt per 1 januari 2022 ingevoerd. Medewerkers kunnen dan uit een database van aanbieders kiezen van welke scholing ze gebruik willen maken. De definitieve regeling wordt in de loop van 2021 verwacht.

Hoe zat het ook alweer?

Werkgevers die de NOW 2.0 en NOW 3.0-regeling aanvragen zijn verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan scholing te doen. Om werkgevers hierbij te helpen, introduceert het kabinet de regeling NL leert door. Vanuit deze regeling is in 2020 € 50 miljoen beschikbaar gesteld voor ontwikkeladvies en (online) scholing. Dit pakket is uitgebreid voor 2021, hiervoor is € 67 miljoen beschikbaar gesteld. De regeling NL leert door is er voor iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit geldt dus voor werknemers, flexwerkers, zzp’ers en ondernemers, maar ook voor mensen die nu geen werk hebben. Lees meer hierover op rijksoverheid.nl 

Vragen of advies nodig? Stuur een bericht aan Marieke Kuper, onderwijsspecialist Modint

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid