Blog

Het glas halfvol

Onlangs heb ik Modint mogen vertegenwoordigen bij een vergadering én conferentie van het IAF (International Apparel Federation) dat dit jaar in Philadelphia plaatsvond. Het is een mondiale club van toeleveranciers van kleding dat wordt ondersteund door Modint onder de uitstekende leiding van Matthijs Crietee en zijn collega Dunja Hoejenbos, beiden werkend vanuit ons pand van Modint in Zeist. Ieder jaar zoeken zij -met succes- een coalitie met een branchevereniging van een land dat bereid is als gastheer op te treden met een mooi inhoudelijk programma. Ik kan u zeggen dat het echt de moeite waard is om daarbij te zijn!

Met al ons gemopper over de ambitieuze wet- en regelgeving van Brussel, ben ik erg benieuwd naar de situatie van kleding en textiel buiten Europa. En ik moet u zeggen dat me dat helemaal niet is tegengevallen. Wij kijken en vergelijken vanuit Europa vooral ontwikkelingen in de toeleveringsketen van nabije landen en Azië. Amerika laat het oog vooral – naast uiteraard China, India en Bangladesh- op Zuid-Amerika vallen. Daar komt veel katoen en arbeid vandaan. In feite lopen de discussies over duurzaamheid, haalbaarheid en betaalbaarheid, redelijk goed synchroon.

Tijdens het congres worden prachtige voorbeelden verteld. Zo ben ik onder de indruk van een Amerikaans-Pakistaanse ondernemersfamilie die in Honduras een Green valley heeft gesticht o.a. voor de productie van duurzame textiel. Een groene hub, létterlijk groen, no waste, goede scholing en arbeidsomstandigheden. En de familie verdient er een aardige boterham aan. In het boek ‘World of Opportunity’ legt Yusuf Amdani zijn missie en business uit.

Een ander hoopvol geluid komt van de chief duurzaamheid van Inditex, moeder van Zara. Javier Losada legt uit hoe de strategie van Inditex luidt. Hij maakt o.a. de opmerking “bij ons is textielafval geen afval maar grondstof”. Die uitspraak is van een fast fashion bedrijf als Inditex toch opmerkelijk. IAF heeft een letter of intent gesloten met Inditex voor betere afstemming met de producenten: een mooie stap.

Tja, met deze voorbeelden kom ik -positief en optimistisch- terug in Nederland met de conclusie dat ondernemen in de mondiale wereld een uitdaging is maar wel met het glas halfvol!


Sylvia Roelofs
Voorzitter Modint