Nieuwsbericht

Dutch Sustainable Fashion Week legt focus dit jaar op de waarde van kleding

UPDATE 16-9-2021 - Dit jaar vindt de 8ste editie plaats van de Dutch Sustainable Fashion Week ( DSFW). Van 23 tot en met 29 september 2021 vinden merken, retailers en consumenten elkaar in hun ambities in de transitie naar een duurzame modesector. Onder het thema ‘de waarde van kleding’ wil DSFW aan de kaak stellen dat kleding steeds vaker als wegwerpproduct wordt behandeld. Opvallend aan het programma dit jaar is de focus op digitalisering. Zo opent het festival met een show van kunstenaar Meggie van Zwieten, die virtuele mode en digitale kunstwerken maakt. Modint is supporter van de DSFW.

"Een steeds grotere groep consumenten geeft aan bereid te zijn om duurzame kledingkeuzes te maken, maar dit gebeurt nog te weinig", aldus Cecile Scheele (initiator DSFW). "De oorzaak ligt in het feit dat er nog weinig kennis beschikbaar is, die het mogelijk maakt om duurzamere keuzes te maken. Maar ook door de manier waarop we naar kleding kijken, onze identiteit die we daaraan ontlenen. De waarde die wij toekennen aan kleding is de afgelopen decennia hiermee enorm gedevalueerd. Het thema van de DSFW dit jaar is dan ook ‘De waarde van kleding’. Tijdens de week laten we consumenten zien hoe en waarom de waarde zo veranderd is en laten we hen kennis maken met mogelijkheden om bewustere keuzes te maken voor hun garderobe."

Het festival werkt dit jaar actief met digitale kanalen als TikTok. Op vrijdag is er een TikTok-event in samenwerking met Van Zwieten. Gedurende de week worden er via TikTok tutorials gedeeld om kapotte kleding te repareren. Daarnaast lanceert DSFW op donderdag een testtool waarmee bezoekers kunnen ontdekken hoe zij hun kleding eigenlijk op waarde schatten. In samenwerking met Chanel Trapman van duurzaam campagnebureau Mumster komt er een themadag vormgegeven rondom kleding en bewustwording. De laatste dag van het programma is speciaal voor kinderen en jongeren. 
Bekijk het programma

 

Doe gemakkelijk mee met gratis social media pakket  

#movingfashionforward

Dit jaar hoopt de organisatie van de DFSW met het social mediapakket het mogelijk te maken om gezamenlijk massaal gehoor te geven aan de toenemende vraag naar transparantie bij consumenten. Daarom de oproep die vanuit Modint ook wordt ondersteund om tijdens de week op social media de hashtag #movingfashionforward te gebruiken, en aandacht te geven aan de duurzame ontwikkelingen in de fashionbranche. Neem je klanten mee op jullie verduurzamingsreis. 

Download het online communicatiepakket DSFW 2021

Het pakket biedt verschillende opties: 

 • Het gebruik van de hashtag #movingfashionforward, waarmee je aan kunt geven dat jullie stappen zetten
 • Wil je niet actief deelnemen/ of wil of kan je nog geen inhoudelijke informatie delen, dan kan je wel laten zien dat je het initiatief van de DSFW steunt, door de tools in de map ‘we support’ te gebruiken.
 • Nieuw is ook de Sustainable Fashion Calculator, die je kunt delen op je social media, en waarbij je tips kunt verstrekken hoe consumenten bij jou duurzaam kunnen shoppen. 
 • Er is een aantal themadagen, waarin we specifiek aandacht hebben voor dit betreffende thema.
  • Vrijdag 24 sept: Repair/rewear/recycle
    
  • Za/zo 25/26 sept: Responsible, sustainable shopping
  • Maandag 27 sept: Reconnect - Business Dag - met deelname Nienke Steen namens Modint *

  • Dinsdag 28 september: Revalueop de Dag van de Awareness
    
  • Woensdag 29 september: Recreate - Kids/ jongeren

Zowel de organsatie van de DSFW als Modint hopen van harte dat iedereen de positieve boodschap van ‘movingfashionforward’ massaal gaat delen. We staan niet stil, dus laten we deze ontwikkelingen zichtbaar maken. 

* Praat je met ons mee over duurzame innovatie in de fashion sector?

Op maandag 27 september van 16:00-17:00 uur organiseert de Dutch Sustainable Fashion Week een rondetafelgesprek tussen experts op het gebied van duurzame innovatie binnen de fashion sector. Ook Nienke Steen van Modint neemt deel aan deze interessante discussie. 
 
Je kunt het gesprek volgen via een livestream. 
Het is een interactieve sessie, waarin je ook live je vragen kunt stellen.
 
We nodigen je van harte uit om hieraan deel te nemen.
Dit kan via deze link: Klik hier om deel te nemen
 
Het doel van dit business event is om met en van elkaar te leren over het opstellen van passende targets en communicatie over de duurzame een circulaire transitie. 
 
Graag tot maandag 27 september!

 

Modint vindt het van belang dat er eerlijke verhalen worden verteld over de duurzaamheid van onze kledingproductie.
We adviseren leden dan ook het gehele jaar door over MVO communicatie en staan ook in de aanloop naar de
Dutch Sustainable Fashion Week voor je klaar!

 

Nienke Steen
MVO en technische zaken

Stuur een email

Bijlagen

Thema'sModint AcademyAgendaWord lid