Nieuwsbericht

Slotevent CircTex op de Circular Textile Days

17-05-2023

Op 5 en 6 juni 2023 vindt de derde editie van de Circular Textile Days (CTD) plaats in Den Bosch. Belangrijke spelers binnen de circulaire textielindustrie uit binnen- en buitenland zullen hun innovatieve producten en diensten tonen op het gebied van verduurzaming en recycling. Voor het eerst wordt dit jaar bovendien de focus van het event verbreed van werk- en functionele kleding naar mode, sportkleding, stoffering, fournituren en interieurtextiel. Een mooie kans voor alle Modint-leden om kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen. 

Als hoofdpartner is Modint weer zeer betrokken geweest bij de organisatie van het event. We zijn dan ook volop aanwezig met verschillende projecten, presentaties en interactieve sessies (Ideeëntheaters More than Textiles & Circular Interior Textiles Challenges and Successes) én het feestelijke slotevent van het CircTex Circular Future for NWE Textiles project. Daarnaast zijn onze consultants uiteraard te vinden bij de Modint stand, waar we je graag te woord staan; onder andere voor al je vragen over de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid en het collectief van Stichting UPV Textiel. Zien we je daar?

Slotevent CircTex | 5 juni van 14.00 – 17.30 uur.

De bedrijfskleding industrie is het ideale startpunt voor branche-brede innovatie. De sector heeft namelijk grote behoefte aan input-materialen omdat hergebruik niet is toegestaan. Circulaire productieprocessen zijn dan ook cruciaal. Maar met de hoge kwaliteitseisen die aan werkkleding worden gesteld neemt de recyclebaarheid in de gebruiksfase sterk af.

Vanuit dit dilemma is het Interreg project CircTex Circular Future for NWE Textiles in het leven geroepen. CircTex richt zich op de ontwikkeling van recycling- en productietechnologieën in een gesloten procesketen voor PET-werkkleding, waardoor niet-hernieuwbare inputmaterialen en de ecologische impact in NWE-textiel worden verminderd.

De afgelopen 3,5 jaar hebben 6 bedrijfskleding bedrijven en 3 expertorganisaties, waaronder Modint, verschillende technologieën en circulaire processen ontwikkeld en succesvol getest. De Circular Textile Days bieden dan ook een mooie gelegenheid voor de officiële afsluiting waarop we samen met onze partners de resultaten van het project graag delen met alle bedrijven die mee willen werken aan circulariteit in de bedrijfskleding-industrie en daarbuiten.

Het Programma:

14.00 – 14.25 uur | Ecodesign & Design for recycling

Hoe ontwerp je voor recycling en aan welke regels moet je voldoen bij Ecodesign voor circulaire bedrijfskleding? Daar vertellen Jeanet van der Stoel (Groenendijk Bedrijfskleding) en Edwin Maes (Centexbel) je graag meer over met verschillende voorbeelden van de ontwikkelde CircTex kledingstukken.

14.25 – 14.50 uur | Disassembly

In deze presentatie demonstreert John Beelen (WEAR2GO) de Wear2® Ecostitching Technologie, die het mogelijk maakt om kleding volledig te de-assembleren tot verschillende onderdelen om die vervolgens hoogwaardig, circulair te recyclen of hergebruiken.

14.50 – 15.20 uur | CircTex Protocol

Peter Koppert (Modint) licht het CircTex protocol toe, een B2B-geborgde samenwerking om de circulariteit van bedrijfskleding en textielproducten te waarborgen. Van het design, via productie verlengd gebruik en zorgvuldig onderhoud tot gerichte inzameling en vezel-tot-vezel recycling. Het CircTex-protocol zal toegankelijk zijn voor ieder gecommitteerd bedrijf in een daadwerkelijk gesloten product-kringloop.

15.20 – 16.00 uur | CircTex Talk

De partners van het CircTex project nemen plaats in een interactieve paneldiscussie, waarin ze het project verder toelichten en de discussie aangaan over de toekomst van circulariteit in bedrijfskleding en textiel.

16.15 - 16:45 uur | EPR for Textiles Update

Met de ingang van het Besluit UPV Textiel per 1 juli zetten we een belangrijke stap richting een circulaire kleding- en textielsector. De wet maakt producenten en importeurs van kleding en huishoudtextiel verantwoordelijk voor de opzet, monitoring én financiering van inzameling, hergebruik en recycling. Peter Koppert (Modint) zal de laatste stand van zaken doornemen. Daarbij wordt ingezoomd op de UPV-verplichtingen en het collectieve systeem dat met en voor de sector is opgezet middels de Stichting UPV Textiel.

17.30 uur | Networking drinks op uitnodiging van Interreg NWE CircTex

Vier met ons de afsluiting van het CircTex project en een succesvolle voortzetting met een gezellige netwerkborrel.

 

Voor meer informatie, download onderaan dit artikel het Engelse persbericht.

Het CircTex slotevent is gratis te bezoeken.

Bekijk het hele programma en bestel je kaarten voor de Circular Textile Days op: https://www.circulartextiledays.com/program.html